Pametni dom

Podjetje MojPlanet je nosilec blagovne znamke “MojPlanet” naprav za pametni dom. Naprave zajemajo različne senzorje, stikala, ventile, centralne enote, in podobno, s katerimi lahko vaš obstoječi dom spremenite v pametni dom, pripravljen za prijetno bivanje prihajajočih generacij.

Naprave lahko spreljate in krmilite preko aplikacije (npr. Smart Life ali druge) na telefonu, tako ste kjerkoli in kadarkoli obveščeni o stanju pri vas doma, lahko pa tudi aktivno spreminjate stanje (npr. prižig/ugašanje luči, ali naprav priklopljenih na električno vtičnico, kot so vlažilec ali razvlažilec zraka, kotliček za vodo oz. karkoli drugega).

Senzorji, ki se jih najpogosteje uporablja so: termometri, senzorji temperature in vlažnosti, senzor prisotnosti (PIR), senzor za okna in vrata.
Stikala omogočajo vklop in izklop, lahko pa tudi merijo porabo naprave, ki nam lahko veliko pove o delovanje na stikalo priklopljene naprave. S pametnim stikalom pa lahko v času, ko naprav ne uporabljate, naprave odklopite od omrežja in s tem zmanjšate porabo energije ko so naprave v pripravljenosti, poleg tega se izognete elektromagnetnemu sevanju naprav. Nekatera stikala v kombinaciji z ustreznimi svetili (npr. LED) omogočajo prilagajanje intenzitete svetlobe. Z ustreznimi stikali oz. motorji lahko krmilimo npr. zavese ali žaluzije. Pri svetilih, ki to omogočajo lahko preko aplikacije spreminjamo barve (hladna/topla bela ali RGB – rdeča/zelena/modra).
S pametnim IR daljinskim upravljalnikom pa lahko krmilimo tudi manj pametne naprave, kot so npr. starejše klimatske naprave, ki nimajo povezljivosti na internet.

Seveda za uporabo pametnih funkcij preko vašega telefona vaše pametne naprave potrebujejo dostop do interneta. Najbolj običajna in najbolj razširjena povezava je brezžična wi-fi povezava, ki pa je energijsko relativno potratna. Boljša izbira za naprave, ki delujejo na baterijo je uporaba protokola Zigbee, ki je optimiziran za manjšo porabo energije, saj je komunikacija in s tem poraba energije zmanjšana na minimum, na ta način pa baterije zdržijo dlje.

Nabor pametnih naprav blagovne znamke MojPlanet in še nekaterih drugih lahko najdete na spletni strani: kitajc.si